Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Συντελεστής Θερμοδιαπερατότητας U και ενεργειακά κουφώματα


Απεικόνιση των ισοθερμικών περιοχών. Βλέπουμε ότι το κρύο (μπλε)
δεν φτάνει στο εσωτερικό του χώρου μας (κόκκινο)
Τα σύγχρονα ενεργειακά κουφώματα όπως συχνά αναφέρονται, δεν είναι τίποτα παραπάνω από κουφώματα που έχουν χαμηλότερους συντελεστές θερμοπερατότητας από τα παλαιότερα κουφώματα. Αυτό επιτυγχάνεται με την χρήση ειδικών υαλώσεων και θερμομονωτικών προφιλ όπως αυτά της Gealan και της ΕΤΕΜ. 


Τι είναι όμως ο συντελεστής θερμοπερατότητας U; Είναι η ποσότητα θερμότητας που περνά στη μονάδα του χρόνου μέσα από 1 m2 ενός δομικού στοιχείου πάχους d, όταν η διαφορά θερμοκρασίας του ακίνητου αέρα που εφάπτεται στις δύο πλευρές του διατηρείται σταθερή στον 1 °C. Μονάδα μέτρησης : W/m2K . Δηλαδή με απλά λόγια ο συντελεστής θερμοπερατότητας U μετράει ξεχωριστά την θερμότητα που χάνεται από τους τοίχους, τη στέγη, το έδαφος , τα παράθυρα κλπ. Όσο μικρότερος είναι ο συντελεστής θερμοπερατότητας (δηλαδή η ενέργεια που χάνεται) τόσο καλύτερα. Το U πολλές φορές το συναντάμε με τον όρο U-wert που είναι και ο όρος που χρησιμοποιείται στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Ένας συνηθισμένος εξωτερικός τοίχος σπιτιού ( διπλό δρομικό τούβλο με 5 εκ μόνωση) έχει συντελεστή θερμοπερατότητας 0,55 W/m2K . Ένας καλά μονωμένος τοίχος πρέπει να έχει από 0,25 έως 0,11 W/m2K.
 
Στην εικόνα επάνω βλέπουμε έναν υπολογισμό για μια μονάδα κουφώματος της εταιρείας μας.
Με τους υπολογισμούς αυτούς μπορεί να γνωρίζει πλέον ο πελάτης ή ο μηχανικός την ακριβή ενεργειακή απόδοση ενός κουφώματος και να το λάβει υπόψη του στον βιοκλιματικό σχεδιασμό ή έργο-ανακαίνιση που θα κάνει. 
Εδώ ο θερμικός συντελεστής είναι 1 W/m2K, ενώ στα παλαιότερα κουφώματα της αγορά η τιμή αυτή κυμαινόταν περίπου στο 2,4 με 3W/m2K. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια απώλεια θερμότητας από τα κουφώματα μας κατά το 1/3 της παλαιότερης. Πλέον τα σύγχρονα κουφώματα προσεγγίζουν σε θερμομόνωση έναν καλά μονωμένο τοίχο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου